Obecnie wiele osób jest na różnego rodzaju dietach, które mają wspomagać chudnięcie lub lepiej dbać o zdrowie. Niektóre z tych diet rzeczywiście są bardzo dobre dla zdrowia, inne niestety narażają je na uszczerbek. Wiele osób może kusić dieta surowa (raw food). Na czym ona polega?
Temperatura
Dieta surowa zakłada spożywanie pokarmów na surowo. Jednakże nie sposób żyć bez podgrzewania w ogóle, dlatego też zezwala ona na ogrzanie potraw lub ich części do 42 stopni Celsjusza.
Wybór takiej temperatury jest nieprzypadkowy – wiele osób uważa, że do tej temperatury w spożywanych produktach pozostają składniki odżywcze, natomiast po jej przekroczeniu zawartość witamin i minerałów zaczyna znacząco spadać, a samo jedzenie ubożeje. Nie jest to do końca prawda, niemniej, jeśli ktoś pragnie stosować dietę surową, to powinien przestrzegać tej zasady.
Składniki
Niemożliwość podgrzewania jedzenia do wysokich temperatur ogranicza ich składniki – nie sposób wyobrazić sobie spożycie mięsa po nieodpowiedniej obórce termicznej – byłoby to po prostu niebezpieczne dla zdrowia i groziło zatruciem.
Z tego powodu w diecie surowej dominują produkty roślinne – wszelkie warzywa i owoce (również w formie soków), rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, oleje, zboża, zioła, przyprawy i miody. Zbilansowanie takiej diety staje się sporym wyzwaniem i wymaga pewnej wiedzy, a w pewnych okolicznościach, np. występowaniu nietolerancji pokarmowych, może okazać się wręcz niemożliwe. Należy więc zastanowić się przed rozpoczęciem diety surowej nad tym, czy rzeczywiście jest ona właściwa przy naszym stanie zdrowia i potrzebach.
Produkty wysokoprzetworzone?
Na diecie surowej nie można spożywać produktów wysokoprzetworzonych (wszelkie gotowe dania, fast foody itp.), ponieważ przy ich obróbce wykorzystuje się wysokie temperatury. Składniki wykorzystywane na produkcji także nie mieszczą się w zakresie tych, które dieta surowa akceptuje.
Czy niemożliwość spożywania produktów wysokoprzetworzonych jest jednak wadą tej diety? Jakby nie patrzeć jest ona stosowana w celu poprawy zdrowia, a te produkty nie należą do zdrowych. Warto też pamiętać, że zjedzenie fast fooda raz na jakiś czas także nie zrujnuje diety całkowicie.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra